tiistai 23. syyskuuta 2014

Rapurallaa juhlien herkkuja

Oli niin veikeä ilta, ettei kuviakaan herunut tällä kertaa.

Suomenruotsalaiset sivistivät ystävääni, että kunnon rapujuhlissa pitää aina olla Västerbotten-juustopiiraakkaa tai kanttarellipiirakkaa. Ja kyllä vain oli naminamia tuo edellinen. Vielä muikeammaksi pisti suun toisen ystäväni maailman helpoin (ja herkuin) jälkiruoka. Tässä herkkuohjeet, jos ovat jollekin muullekin vielä uusia:

VÄSTERBOTTEN-JUUSTOPIIRAKKA

AINEKSET:

Pohja

3 dl     vehnäjauhoja
½ tl     suolaa
125g  voita
1         kananmuna

Täyte

3        kananmunaa
300g raastettua Västerbotten-juustoa
2dl     kuohukermaa
1dl     kevytmaitoa
1tl      suolaa
½ tl    jauhettua mustapippuria

NÄIN ONNISTUT:

Sekoita jauhot ja suola. Nypi huoneenlämmin voi jauhojen joukkoon. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikinaa varovasti niin, ettei se sitkisty. Anna taikinan levätä puoli tuntia jääkaapissa.

Painele taikina noin puolen sentin kerrokseksi voidellun piirakkavuoan pohjalle ja pistele siihen haarukalla reikiä. Esipaista piirakkapohjaa 200 asteessa 10–15 minuuttia. Taikina riittää 24 cm piirakkavuokaan.

Raasta juusto. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään. Lisää juustoraaste ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Piirakka on valmis, kun täyte on jähmettynyt ja kauniin ja tasaisen ruskea.

MAAILMAN HELPOIN JÄLKIRUOKA

pieni herkku 8 hengelle tai isompi herkku 4 hengelle

Lisää tarjoilukulhoon tässä järjestyksessä:

1 purkki (2,5dl) vanilla vispiä vaahdoksi vispattuna
100g                  marenkia murskattuna
n. 1/2                 LU Bastogne keksipaketista murskattuna
2 dl                    mustikoita
2 dl                    vadelmia

Koristele

JA NAM!


Ei kommentteja: